Σχετικά με εμάς

Λίγες πληροφορίες για την Στέγη Αγάπης

Το Οικοτροφείο της Στέγης Αγάπης ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Παιανία, Αττικής, συμπλήρωσε το 2023, 35 συνεχή έτη λειτουργίας. Ιδρυτές της Στέγης Αγάπης υπήρξαν οι αείμνηστοι Γεώργιος και Αικατερίνη Εμμανουήλ, γονείς του σημερινού Προέδρου του Δ.Σ. Κωνσταντίνου Γ. Εμμανουήλ. Σκοπός της δημιουργίας της Στέγης Αγάπης, δεν υπήρξε μόνο η παροχή στέγης, φαγητού και υπηρεσιών γηροκομείου σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Σκοπός της, πέραν των ως άνω, υπήρξε και παραμένει η προσφορά αδελφικής αγάπης και φροντίδας στους οικοτρόφους του καθώς και ευκαιριών, κατά την επιθυμία εκάστου, συμμετοχής στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική ζωή. Από της ενάρξεως λειτουργίας της Στέγης Αγάπης μέχρι σήμερα έχουν διαμείνει στο Οικοτροφείο της πάνω από 1.500 οικότροφοι. Ουδείς εκ των φιλοξενουμένων μας αντιμετωπίστηκε σαν μία τυχαία μονάδα που πέρασε από τον χώρο αυτό. Είδαμε και βλέπουμε τον καθένα και την καθεμία εξατομικευμένα, σαν μία ξεχωριστή προσωπικότητα, σαν ένα δικό μας άνθρωπο.

H Στέγη Αγάπης στεγάζεται σε ένα κτίριο συνολικής επιφανείας περίπου 3.700 τ.μ., τα οποία είναι κατανεμημένα σε τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο εξ αυτών στεγάζονται η κουζίνα, η τραπεζαρία, τα ψυγεία, αποθήκες, το λεβητοστάσιο, το πλυντήριο, μεγάλο λουτρό, διαμερίσματα-κατοικίες προσωπικού, ο ναός του Αγίου Νεκταρίου, δωμάτια οικοτρόφων, σαλόνι οικοτρόφων και το βεστιάριο του προσωπικού.

Στο δεύτερο στεγάζονται η αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης Αγάπης, ένα μικρό σαλόνι υποδοχής επισκεπτών, ο χώρος υποδοχής και η γραμματεία του ιδρύματος, τα γραφεία διευθύνσεως και λογιστηρίου, το ιατρείο, το φαρμακείο, σαλόνι των οικοτρόφων και δωμάτια των οικοτρόφων. Στο τρίτο στεγάζονται ένα μικρό διαμέρισμα, το φυσικοθεραπευτήριο, δωμάτια προσωπικού και δωμάτια οικοτρόφων. Σε εξωτερικό χώρο του ορόφου έχει εγκατασταθεί μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελς δυναμικότητος 10 ΚW. Στο τέταρτο επίπεδο στεγάζονται τα μηχανοστάσια των ανελκυστήρων, αποθηκευτικοί χώροι, έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες και ευρίσκονται πέντε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, για την φιλοξενία επισκεπτών (κληρικών και λαϊκών) καθώς και χώρος υποδοχής και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Ο περιβάλλον χώρος της Στέγης Αγάπης έχει επιφάνεια περίπου 16 στρεμμάτων. Στον χώρο αυτό έχει ανεγερθεί ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου έχει ανεγερθεί μία μικρή οικία επιφανείας 60 τ.μ., η οποία διατίθεται για την φιλοξενία κληρικών και παραπλεύρως αυτής ευρίσκεται το λεβητοστάσιο που εξυπηρετεί την θέρμανση της οικίας και του ιερού ναού. Στον περιβάλλοντα χώρο, έχουν επίσης ανεγερθεί αποθήκες και γκαράζ, έχουν εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων του Οικοτροφείου, η ηλεκτρογεννήτρια της Στέγης Αγάπης, το στεγασμένο αντλιοστάσιο πυροπροστασίας της Στέγης Αγάπης, υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές νερού για την κάλυψη διαφόρων αναγκών της Στέγης Αγάπης, έχει κατασκευασθεί η οικία του υπευθύνου επί των τεχνικών ζητημάτων της Στέγης και έχουν γίνει διάφορες άλλες μικρότερες κατασκευές.

Στον ίδιο χώρο έχουν κατασκευασθεί δια την αναψυχή των οικοτρόφων, των επισκεπτών και των εργαζομένων μικρές λίμνες και συντριβάνια, ένα περίπτερο δια να αναπαύονται, κλουβί ωδικών πτηνών, χώροι περιπάτου, κλπ, κλπ.Στον περιβάλλοντα χώρο επίσης έχουν χωροθετηθεί και διαμορφωθεί καλαίσθητοι κήποι, θερμοκήπια και καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά δια τις ανάγκες των οικοτρόφων. Στον ίδιο χώρο καλλιεργούνται επίσης αμπέλια, ελαιόδεντρα, φυστικόδεντρα και εσπεριδοειδή, η παραγωγή των οποίων διατίθεται εξ ολοκλήρου δια τις ανάγκες των οικοτρόφων και των εργαζομένων της Στέγης Αγάπης. Να σημειωθεί ότι οι δύο Ιεροί Ναοί, του Αγ. Νεκταρίου και του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, χάρις στην αγάπη του μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του προκατόχου του μακαριστού μητροπολίτου Αγαθονίκου, λειτουργούν εκ περιτροπής επί συνεχούς βάσεως, από της ενάρξεως λειτουργίας της Στέγης Αγάπης μέχρι σήμερα. Επιθυμία των ιδρυτών και επιθυμία των εκάστοτε Δ.Σ. και των στελεχών της Στέγης Αγάπης ήταν να ζούνε οι οικότροφοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό μέσα σε ένα ζεστό, οικογενειακό, αξιοπρεπές και όμορφο περιβάλλον. Όπως είχε δηλώσει ο εκ των ιδρυτών της Στέγης Αγάπης, μακαριστός πλέον, Γεώργιος Εμμανουήλ, αναφερόμενος στην κατασκευή του Οικοτροφείου της Στέγης Αγάπης και στο έργο που επιτελείται σ’ αυτό: «Το έργο αυτό έγινε προς δόξαν Θεού και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τις εμφανείς και αφανείς ευεργεσίες Tου». Με το ίδιο πνεύμα προσπαθούν η σημερινή διοίκηση της Στέγης Αγάπης και το προσωπικό της να συνεχίζουν το έργο της προσφοράς προς τους οικοτρόφους της. Στόχος μας πάντοτε παραμένει να ζουν όλοι στην Στέγη Αγάπης μέσα στο ζεστό, οικογενειακό, αξιοπρεπές και όμορφο περιβάλλον που εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της.